
Suroviny
- 600 g vepřových ledvinek
- 1 velká cibule
- 1 párek (2 nožičky)
- 150 ml smetany
- 50 g sádla
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1/2 l hovězího vývaru (nebo bujón z kostky)
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
1. Opláchnuté ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, vyřízneme močovody, případně zbylý tuk a přes noc je namočíme do mléka.
-
2. Druhý den ledvinky propláchneme, nakrájíme na tenké plátky, dvakrát až třikrát je povaříme vždy v čisté vodě a nakonec opět dobře propláchneme studenou tak, abychom odstranili sraženiny.
-
3. Cibuli nakrájíme na jemno na kostičky, párek na kolečka.
-
4. V kastrolu rozpálíme sádlo, přidáme cibuli, párek a lehce orestujeme, až je cibulka do sklovata.
-
Přihodíme připravené ledvinky, zarestujeme, přidáme papriku, opět zarestujeme, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem, opepříme, osolíme a podusíme doměkka, minimálně 20 minut (během vaření podle potřeby podléváme vývarem), aby se mouka dobře provařila a ledvinky změkly.
-
Na závěr zjemníme smetanou.
Poznámka od kuchařky
Podáváme nejlépe s chlebem nebo rýží.