Suroviny
20 ks
- 5 bílků
- 250 g práškového cukru
- 250 g mletých ořechů
- špetka soli
- krém:
- (5 žloutků)
- 2-3 lžíce kakaa ( ak mate pekne hnede kakao,stacia 2 PL)
- 2 lžíce vody
- 120 g práškového cukru
- 250 g másla
- čokoládová poleva:
- 100 g čokolády
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Bielka vyslahame so stipkou soli. Pridame cukor a dalej slahame, kym sa cukor nerozpusti. Bielka musia byt pekne leskle a metlicky zanechavaju stopy. Rucne primiesame mlete orechy a cesto vylejeme na plech (30×40 cm) vylozeny papierom na pecenie, ktory sme predtym jemne potreli olejom.
-
Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov cca 12-15 minut. Este teple rozkrojime na dve polovice a nechame v plechu vychladnut.
-
Medzitym si pripravime plnku. Nad parou slahame zltka, cukor, vodu a kakako, kym nam krem pekne zhustne. Maslo vyslahame a postupne po lyziciach zaslahame don vyhladnuty kakaovy krem.
-
Polovicu cesta vyberieme z plechu a zaroven pri vybereani osdstranime aj papier na pecenie. Pracujeme opatrne lebo cesto je velmi krehke, rychlo sa lame.
-
Na cesto natrieme polovicu kremu. Prikryjeme druhou polovicou cesta a opat potrieme kremom. Odlozime na chvilu do chladnicky zachladit.
-
Nad parou si v miske za staleho miesania rozpustime cokoladu, ktoru sme zaliali slahackovou smotanou. Miesame, kym sa smotana nespoji s cokoldou.
-
Trochu tej cokoladovej polevy ostalo, mozno by stacilo 80 g cokolady a 80 ml smotany. No nemajte obavy, nebol ziadny problem ten zbytok skonzumovat :). Polevu nechame mierne ochladit a polejeme vrch zakusku.
-
Pred celkovy stuhnutim coko polevy si vrch kolaca narezeme (naznacime, kde budeme rezat). Zakusok zdobime lubovolne. Pouzila som zbytok slahackovej smotany z 250 ml kelimku a odrobinku orecha.