
Suroviny
- Ledová čokoláda:
- 100 g hořké čokolády (min.75% kakaa)
- 70 g smetany (min.33% tuku)
- 20 ml likéru Kahlúa
- 140 g bílé čokolády (min.28% kakaa)
- 30 g smetany (min.33% tuku)
- 20 ml likéru Malibu
- 130 g mléčné čokolády (min.36% kakaa)
- 40 g smetany (min.33% tuku)
- 20 ml likéru Baylies
- Jablkové pyré:
- 50 g cukru
- 240 ml vody
- 50 g másla
- 1 celá skořice
- 3 zelená jablka (Granny Smith)
- 3 lžíce tokajského (sladkého bílého vína )
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Ledová čokoládová terina:
Čokolády postupně rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s horkou smetanou a likéry v uvedených množstvích.
Začneme hořkou čokoládou a nalijeme jí do připravené formy o rozměrech 10 x 30 cm, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo potravinářskou fólií a dáme ztuhnout do lednice asi na hodinu a půl.
Potom stejným způsobem připravíme bílou a nakonec mléčnou čokoládu (vrstvíme je na sebe). Dáme na noc do mrazáku a druhý den krájíme terinu nožem, který namáčíme do horké vody. -
Jablkové pyré:
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme máslo a skořici. Oloupaná a rozčtvrcená jablka bez jádřinců dáme na plech, podlijeme ochucenou vodou a pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 180°C do měkka. Potom jablka vybereme, dáme do mixéru, přidáme víno, limetovou šťávu a vše společně důkladně rozmixujeme.
Poznámka od kuchařky
Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Je příliš sladký. Chtěl jsem ho nechat odstranit, ale nebylo mi vyhověno.
*Porce ledové čokoládové teriny podáváme s jablkovým pyré. Samotná terina je velice sladká, pyré sladkost srazí.
*Recept je z knihy „Šéfkuchár v paláci“ od Jaroslava Žídka.
*Na dozdobení jsem použil čokoládu, mandlový krokant a opražené mandle v bílé a mléčné čokoládě.