Ledová čokoládová terina s jablkovým pyré

69
- reklama -

Suroviny

Ledová čokoláda:
100 g hořké čokolády (min.75% kakaa)
70 g smetany (min.33% tuku)
20 ml likéru Kahlúa
140 g bílé čokolády (min.28% kakaa)
30 g smetany (min.33% tuku)
20 ml likéru Malibu
130 g mléčné čokolády (min.36% kakaa)
40 g smetany (min.33% tuku)
20 ml likéru Baylies
Jablkové pyré:
50 g cukru
240 ml vody
50 g másla
1 celá skořice
3 zelená jablka (Granny Smith)
3 lžíce tokajského (sladkého bílého vína )
1 lžíce limetkové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Ledová čokoládová terina:
    Čokolády postupně rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s horkou smetanou a likéry v uvedených množstvích.
    Začneme hořkou čokoládou a nalijeme jí do připravené formy o rozměrech 10 x 30 cm, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo potravinářskou fólií a dáme ztuhnout do lednice asi na hodinu a půl.
    Potom stejným způsobem připravíme bílou a nakonec mléčnou čokoládu (vrstvíme je na sebe). Dáme na noc do mrazáku a druhý den krájíme terinu nožem, který namáčíme do horké vody.

  2. Jablkové pyré:
    Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme máslo a skořici. Oloupaná a rozčtvrcená jablka bez jádřinců dáme na plech, podlijeme ochucenou vodou a pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 180°C do měkka. Potom jablka vybereme, dáme do mixéru, přidáme víno, limetovou šťávu a vše společně důkladně rozmixujeme.

Poznámka od kuchařky

Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Je příliš sladký. Chtěl jsem ho nechat odstranit, ale nebylo mi vyhověno.

*Porce ledové čokoládové teriny podáváme s jablkovým pyré. Samotná terina je velice sladká, pyré sladkost srazí.

*Recept je z knihy „Šéfkuchár v paláci“ od Jaroslava Žídka.

*Na dozdobení jsem použil čokoládu, mandlový krokant a opražené mandle v bílé a mléčné čokoládě.