Lečo z cukety, řapíkatého celeru a ostatní zeleniny

98
- reklama -

Suroviny
4 porce

150 g řapíků z řapíkatého celeru
250 g cibule
500 g rajčat
550 g cukety
300 g masitějších paprik
olej na smažení
sůl
mletý pepř
1-2 vejce na osobu
lístky celeru na ozdobu
pro masožravce uzenina osmažená na troše oleje

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme si všechnu zeleninu.

  2. Cibuli a řapíky nakrájíme na drobné půlměsíčky.

  3. Rajčata nařízneme do kříže a spaříme horkou vodou. Poté ochladíme, sloupneme slupky, přepůlíme, vyřízneme bubáky a rajčata nakrájíme na větší kousky.

  4. Pokud máme mladou cuketu, nakrájíme ji i se slupkou na menší kostičky. Je-li trošku větší, oloupeme ji, přepůlíme a vydlabeme část dužiny s jádry. Poté cuketu nakrájíme na kostičky a vydlabaný vnitřek použijeme do zeleninové polévky.

  5. Papriky zbavené semínek nakrájíme na širší proužky.

  6. Do kastrolu na rozrhřátý tuk dáme na 3minuty orestovat cibuli s řapíky.

  7. Přidáme rajčata, promícháme a pod pokličkou dusíme 5minut.

  8. Poté přidáme cuketu a papriky. Zlehka osolíme, opepříme, promícháme a opět pod pokličkou dusíme dalších 5minut.

  9. Pokličku odstraníme, sporák zesílíme na nevyšší stupeň a za stálého promíchávání necháme odvařit puštěnou šťávu.

  10. Do misky si postupně vyklepneme vejce a vlijeme do zeleninové směsi, kterou máme podušenou na skus. Promícháme, vejce necháme srazit a dle potřeby dochutíme.

  11. Na talíři můžeme doplnit uzeninou, kterou jsme si během dušení zeleniny osmahli na vedlejší pánvi.
    Podáváme s čerstvým pečivem.

Poznámka od kuchařky

Je zde již více receptů na různá leča a jejich přípravu, tak přidávám další verzi, která je také velice chutná. Řapíky krásně jídlo rozvoněly a byla to príma šťavnatá pochoutka.

Jen to chce po chvilkách během dušení hlavně do kousků cukety píchnout vidličkou, aby se nám nerozdusila.