
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek mléka
- 1/4 hrnku cukru
- 21 g droždí
- špetka soli
- 2 ks žloutky
- marmeláda
- Ořechová nádivka:
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- 150 ml mléka
- Tvarohová nádivka:
- 500 g tvarohu
- 3 lžíce cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 150 ml mléka
- Drobenka:
- 3 lžíce krupice nebo hrubé mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 g másla
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, másla, droždí, cukru a vajíček si vypracujeme těsto-lze zadělat i v pekárně.
-
Necháme vykynout a rozdělíme na dva díly.
-
Každý díl si vyválíme, přeneseme na plech a na polovinu těsta natřeme nádivku.
-
Těsto přeložíme, druhý rozválený díl přeneseme na plech a naplníme druhou nádivkou a opět přeložíme.
-
Těsta s nádivkami si upravíme na celý plech a pomažeme, nebo jen pocákáme libovolnou marmeládou a posypeme drobenkou.
-
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 30 minut na 190°C.
Poznámka od kuchařky
Použila jsem na těsto „kynuté těsto na cokoli“ od Marcely, jen dávky jsem upravila.
Naše 88 letá babička pořád vzpomínala na nějaké skládanky, co pekla kdysi její maminka v Lechoticích. Neměla jsem vůbec představu, co to je. Až její vnučka mi včera dala recept a doufám, že babičce zítra udělám radost.