
Suroviny
- krajíčky chleba – zde Horal
- 20 dkg sýru niva
- 10 dkg másla
- troška bílého pepře
- strouhaný křen
- sádlo, olej
- stroužky česneku
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou nivu utřeme s máslem, podle chuti přisolíme, ale není to většinou třeba. Maličko opepříme.
-
Na sádle, oleji, popř. obojím usmažíme topinky. Každou řádně potřeme stroužkem česneku. Mírně zchladlou topinku potřeme pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.
-
Zapíjíme čím nám libo, nejvíce se hodí vino nebo pivo.
Poznámka od kuchařky
K tomuto receptu napíši, že moje maminka byla asi před 40-ti roky v lázních, tuším že to byly Teplice v Čechách. Jednou šla se svojí spolubydlící na dvojku vína a byla jim k němu doporučena tato topinka. Protože jim moc chutnala, tak poprosily pana číšníka o recept a tímto se dostal i k nám do rodiny. Pojmenovali jsme tyto topinky lázeňskými 🙂
Je to velmi rychlé, jednoduché a lze udělat různými způsoby. Pokud chcete, můžete česnek zapracovat rovnou do pomazánky, taktéž křen. Ale protože chutě strávníků jsou různé, prvním způsobem si každý sílu česneku i křenu přizpůsobí.
U topinek používám malou vychytávku. Aby nenasály tolik tuku při smažení, dám krajíčky chleba nejdříve opéci do světlé barvy do topinkovače a pak teprve smažím v pánvi na tuku. Topinky jsou pěkně křupavé, slovensky chrumkavé a na chuti jim to neubere 🙂