Lázeňské topinky

66
- reklama -

Suroviny

krajíčky chleba – zde Horal
20 dkg sýru niva
10 dkg másla
troška bílého pepře
strouhaný křen
sádlo, olej
stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou nivu utřeme s máslem, podle chuti přisolíme, ale není to většinou třeba. Maličko opepříme.

  2. Na sádle, oleji, popř. obojím usmažíme topinky. Každou řádně potřeme stroužkem česneku. Mírně zchladlou topinku potřeme pomazánkou a posypeme strouhaným křenem.

  3. Zapíjíme čím nám libo, nejvíce se hodí vino nebo pivo.

Poznámka od kuchařky

K tomuto receptu napíši, že moje maminka byla asi před 40-ti roky v lázních, tuším že to byly Teplice v Čechách. Jednou šla se svojí spolubydlící na dvojku vína a byla jim k němu doporučena tato topinka. Protože jim moc chutnala, tak poprosily pana číšníka o recept a tímto se dostal i k nám do rodiny. Pojmenovali jsme tyto topinky lázeňskými 🙂

Je to velmi rychlé, jednoduché a lze udělat různými způsoby. Pokud chcete, můžete česnek zapracovat rovnou do pomazánky, taktéž křen. Ale protože chutě strávníků jsou různé, prvním způsobem si každý sílu česneku i křenu přizpůsobí.

U topinek používám malou vychytávku. Aby nenasály tolik tuku při smažení, dám krajíčky chleba nejdříve opéci do světlé barvy do topinkovače a pak teprve smažím v pánvi na tuku. Topinky jsou pěkně křupavé, slovensky chrumkavé a na chuti jim to neubere 🙂