Laskonky

124
- reklama -

Suroviny
80 laskonek

6 bílků
15 polevkových lžic cukru krupice (tj 330 g)
5 polévkových lžic cukru moučky (tj 100 g)
18 polévkových lžic strouhaného kokosu (tj 170 g) nebo 16 polévkových lžic mletých ořechů (tj 170 g)

Postup přípravy receptu

  1. Těsto:


    Zobrazit celý recept

  2. Bílky s krup. cukrem šleháme ve vodní lázni nad párou do tuhé pěny asi 15 min. Misku s pěnou odstavíme a necháme mírně vychladnout. Strouhaný kokos nebo mleté ořechy promícháme s moučkovým cukrem a do tuhého sněhu lehce přimícháme.

  3. Příprava pečení:

  4. Na plech položíme pečící papír a zlehka potřeme tukem. Na jednu polovinu plechu položíme šablonu hladkou stranou navrch. Lžící každý oválek naplníme sněhovou hmotou, stěrkou uhladíme po ploše šablony a setřeme přebytečné těsto. Formu zlehka nadzvedáváme z jedné strany. Položíme na druhou polovinu plechu a postup opakujeme.

  5. Pečení-sušení:

  6. Troubu předehřejme na 130°C. Vložíme plech a zapékáme 15 min, až laskonky naběhnou. Poté stáhneme teplotu na 80°C a necháme dosušit při otevřených dvířkách trouby, které podložíme korkovou zátkou. Vychladlé laskonky slepíme krémem a nazdobíme čokoládou.