
Suroviny
velká porce
- Na těsto:
- 10-12 středních brambor
- 3 vejce (možno jen bílky, nebo alternativně 30 g Vajahitu/vejce z prášku)
- 3/4 l nízkotučného mléka
- sůl
- Náplň podle chuti například:
- kečup nebo rajský protlak
- houby
- vepřové maso ( i jiné)
- oblíbená zelenina
- 150 g Olomouckých tvarůžků (syrečků)
- menší cibule
- česnek
- sůl
- koření dle chuti
Postup přípravy receptu
-
Všechny brambory oloupeme a nastrouháme na jemnějším struhadle, smícháme, vymačkáme přebytečnou tekutinu a důkladně promícháme s rozšlehanými vejci. Dle potřeby osolíme.
-
Tenčí vrstvu těsta rozprostřeme po pečícím papíře na plechu a necháme zapáct v předehřáté troubě na 180°C přibližně 25 minut.
-
Mezitím nastrouháme a nakrájíme zeleninu, kterou společně s houbami a omáčkou rozprostřeme na hotové těsto.
-
Směs potřeme 2/3 omáčky, dochutíme a posypeme 2/3 strouhaných syrečků. (Solit opatrně! Syrečky jsou sami o sobě celkem slané.)
-
Těsto do kříže rozřízneme na 4 kusy, které navrstvíme na sebe, z nichž poslední ještě polijeme zbylou omáčkou a posypeme zbytkem syrečků.
-
Na závěr vše vložíme zpět do trouby a na stejnou teplotu necháme za občasné kontroly ještě maximálně 15 minut rozpustit sýr.
Poznámka od kuchařky
S použitím odtučněného tvarohu, cukru, rozinkami a ovocným pyré lze vytvořit i lehké sladké jídlo také téměř bez tuku.