
Suroviny
- lasagne
- 800 g mraženého špenátu
- 1 menší cibule
- 4 stroužky česneku
- 50 g másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 400 ml mléka
- 300 g tvrdého sýra
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát a rozmačkaný česnek. Osolíme, opepříme a krátce povaříme.
-
Pak připravíme bešamel: necháme rozpustit máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem, dobře rozmícháme a uvaříme řídkou kaši. Nasypeme do ní asi 1/3 strouhaného sýra a za stálého míchání necháme rozpustit. Osolíme a okořeníme mletým pepřem.
-
Pak vrstvíme střídavě do vymaštěného pekáče: tenká vrstva bešamelu, lasagne (dle druhu a způsobu přípravy předem krátce povařené), špenát, bešamel, posypeme nastrouhaným sýrem, lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, lasagne… Poslední vrstvu bešamelu pak posypeme zbylým nastrouhaným sýrem.
-
Pekáč přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do trouby vyhřáté na 180°C.
-
Po půl hodině odkryjeme a dopečeme do mírného zezlátnutí povrchu asi 10 min.