Lasagne s parmazánem

71
- reklama -

Suroviny

Masová směs:
1 kg mletého hovězího masa (nebo půl napůl s vepřovým masem)
1 balení lasagní
2 středně velké cibule
grilovací koření Avokádo
olej
5-6 středně velkých rajčátek
kmín
sůl
Bešamel:
asi třetina kostky másla
hladká mouka
mléko
smetana
nastrouhaný parmazán
muškátový květ
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadorbno. Na pánvičce nabo woku si rozpálíme trochu oleje a orestujeme na něm cibulku dozlatova. Já vždy přihodím ještě celý kmín, krásně se teplem rozvoní. Přidáme maso a restujeme, dokud se nezatáhne. Ochutíme grilovacím kořením, podliieme vodou.

  2. Nakrájíme tři rajčátka na kostičky a přidáme k masové směsi a necháme ještě dusit. Vody dávám poměrně dost, aby bylo dost šťávy a těstovinové plátky hezky změkly a neměly suché tvrdé okraje.

  3. Na bešamel rozpustíme máslo na pánvičce a s moukou uděláme jíšku. Zalijeme smetanou, dobře promícháme a podle potřeby zředíme mlékem. Přidáme nastrouhaný parmazán. Já dala asi 150 g. Bešamel ochutíme troškou soli, čerstvě namletým pepřem a mletým muškátovým květem. Ohříváme na slabém plameni, dokud se sýr úplně nerozteče a neudělá se nám hladká omáčka.

  4. Zapékací mísu vymažeme troškou másla a naspod dáme porci bešamelu. na který naskládáme 4 plátky lasagní vedle sebe. poté masovou směs, opět pláty, bešamel, pláty, masovou směs, pláty… atd, dokud nám suroviny stačí. Končíme vždy vrstvou masa, kterou poklademe zbylými rajčátky nakrájenými na kolečka a plátkovým sýrem, eidamem nebo goudou, případně jakýkoliv, který máte rádi . Kreativitě a inspiraci se meze nekladou.

Poznámka od kuchařky

Lasagně doma naprosto milujeme. Okoukala jsem pár receptů z netu, postřehy a zkušenosti od mé skvělé potencionální tchýně a přidala něco dle své chuti a z toho všeho mi vyšel „můj“ recept, jak je dělám já. Třeba osloví nějakého začátečníka, kterým jsem byla, co se týče lasagní, nedávno i já.