
Suroviny
cca 6
- 600 g hladké mouky
- 300 ml mléka + 50 ml na kvásek
- 30 g droždí
- lžička cukru
- špetka soli
- olej na smažení
- česnek
- kečup
- strouhaný tvrdý sýr (př.Eidam)
Postup přípravy receptu
-
Do misky nalít vlažné mléko, přidat cukr a rozdrobené droždí a nechat na teplém místě vzejít kvásek.
-
Do mísy nasypat hl. mouku, přidat špetku soli, vzešlý kvásek a dle potřeby zadělat těsto s asi 300 ml mléka. Těsto musí být řidší než na koláče, ale nesmí být úplně tekuté (mělo by se táhnout za vařečkou a být pružné). Těsto řádně vymíchat a nechat přikryté utěrkou na teplém místě asi 40 min. kynout.
-
Po vykynutí těsto na vále lehce propracovat, rukou z něj trhat menší kousky, ze kterých pak prsty „vytahat“ placky na langoše. Vkládat hned do horkého oleje, smažit z obou stran celkem asi 3-4 min, pak dát na savý papír pro zbavení přebytečného tuku.
-
Olej rozpálit a stáhnout asi na 2/3 výkonu, aby se langoše nespálily a v silnějších částech nebyly syrové.
-
Oloupaný česnek prolisovat do misky, přidat trochu soli a zalít trochou vody.
Hotové langoše potřít česnekovou „vodou“, pak kečupem a posypat strouhaným sýrem.DOBROU CHUŤ !!!
Poznámka od kuchařky
Je lepší si „placky“ připravit předem, smažení je rychlé !!!