Láčenky a kvašáky

843
- reklama -

Suroviny

Na jednu 3,75 sklenici budeme potřebovat:
cca 1,5 -1,7 kg okurek nakládaček (střední velikosti) – tvrdé, bez plísní a kazů, okurky řádné omýt a nechat min 1 h ponořené ve vodě
ocet
voda
sůl
7 kuliček pepře
cukr
kopr (alespoň dva svazky, květ)
velká cibule nakrájená na půlměsíčky
listy vinné révy, višňové, křenové, můžou být i rybízové, angreštové – u všech ale platí, že nesmí být chemicky ošetřovány a bobkový list – jejich mix, nebo když je nemáme, stačí pouze bobkový list
1 křen nakrájený na kolečka (nemusí být)
1 mrkev nakrájená na kolečka (nemusí být)
1 lžička hořčičného semínka (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Láčenky:
    Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) – koprem opravdu nešetříme – čím více, tím lépe.
    Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké/teplé vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 200 g cukru. Pozn.: pokud používáme jablečný ocet, pak budeme potřebovat cca 800 ml octa a 900 ml vody.
    Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec „chomáč“ kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
    Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
    Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.


    Zobrazit celý recept

  2. Kvašáky:
    Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) – koprem opravdu nešetříme – čím více, tím lépe.
    Do hrnce dát 2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké/teplé vody přidáme 80 g soli.
    Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec „chomáč“ kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
    Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
    Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.

Poznámka od kuchařky

Láčenky se dělají především v Jižních Čechách, kvašáky zase na Moravě.