
Suroviny
- 1 velký Choceňský jogurt
- Na naložení:
- česnek
- bylinky
- celý pepř
- hrubozrnná sůl
- bobkový list
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Do cedníku (sítkového) si dáme kousek plátna, já jsem si rozstříhala jednu látkovou plenu, podložte dostatečně velkou miskou, aby mohla odkapávat syrovátka, vyklopte jogurt a nechte minimálně 12 hodin vykapat. Pokud chcete tuhý labneh, aby se z něj daly tvarovat kuličky, nebo nočky, nechte odkapat 24 hodin.
-
Pokud chceme labneh naložit, utvoříme kuličky, nebo pomocí dvou lžiček nočky, dáme do uzavíratelné sklenice, kde jsme si na plátky nakrájeli česnek, na jemno bylinky, pár zrníček pepře a soli, bobkový list a zalijeme olivovým olejem. Necháme odležet aspoň přes noc.
-
Labneh se může použít i do pomazánek, pokud ho vyšleháme s kouskem másla, máme něco na způsob pomazánkového másla, může se použít místo Philadelphie do cheesecake dortu, do sladkých pomazánek, sladká verze může sloužit jako základ do krémových dezertů s ovocem.
-
Já používám Choceňský jogurt, je 10%, může se ale použít jakýkoliv bílý jogurt, jen pokud je jen 3%, tak doporučuji do jogurtu před odkapáním vmíchat smetanu ke šlehání, výsledný sýr pak bude jemnější.
Poznámka od kuchařky
Sice už tu recept je http://www.toprecepty.cz/recept/26551-domaci-lucin… ale určitě někoho bude zajímat, na co všechno se Labneh může použít.