Kyselo

84
- reklama -

Suroviny

asi 1/4 litru kvásku (koupíme už hotový, nebo si ho můžeme udělat,viz poznámka)
asi hrst sušených hub (množství je na chuti každého, čím víc,tím líp)
sůl
kmín
cibule
3-4 brambory
3-4 vejce (podle strávníků)

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek necháme přes noc ve vlažné vodě nabobtnat, zároveň si s ním v jiném kastrolku (misce) namočíme i houby.

  2. Druhý den uvaříme zvlášť houby s kmínem, přidáme ke konci i brambory nakrájené na kostičky. Přidáme nabobtnalý kvásek a podle hustoty,jakou máme rádi, přidáme vodu. Na střední hustotu by mělo být stačit celkem 2 litry vody.

  3. Opatrně prováříme, mícháme, aby se nepřichytilo nic ke dnu. Přidáme podle chuti ještě kmín, sůl.

  4. Zvlášť na pánvičce zpěníme cibulku a usmažíme vejce. Ta vejce můžeme buď rozmíchat v již hotové polévce nebo každému dát na porci polévky do talíře.

Poznámka od kuchařky

U nás se brambory obvykle dávaly zvlášť na talířek uvařené vcelku a ve šlupce a jedly se k polévce jako na loupačku.

Kvásek – do hrnku (já mám hliněný kvasák)dáme 250ml vody, rozdrobíme 30 g kvasnic a zaděláme 5 lžícemi žitné mouky. Přidáme patku chleba nebo hrst kůrek.Zakryté necháme v teple. 2.den máme kvásek. Babička si vždycky nechala kus kvasu od pečení chleba a stále se v kvasáku „přiživoval “ vlahou vodou, protože kyselo se jedlo denně. Já na něm vyrostla :-))ale ne moc. Správné kyselo je lehce navinulé, pikantní a strašně dobré.Obměny být mohou ale hlavně to nepřehnat s kořením!