„Kyselice“ z pečené zeleniny

57
- reklama -

Suroviny

(směs libovolné zeleniny podle chuti)
cibule
mrkev
celer
červená řepa
tuřín
dýně
paprika
cuketa
lilek
česnek
olej
tymián
zeleninový vývar nebo voda ( popř. asi 150 ml mléka )
200 g zakysané smetany
1 polévková lžíce hladké mouky
ocet
cukr dle chuti
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme, popř. oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse promícháme s olejem, přidáme celé stroužky česneku a tymián a pečeme za občasného promíchání na 180 °C doměkka.


    Zobrazit celý recept

  2. Hotovou zeleninu dáme do hrnce, přilijeme vývar nebo vodu, chvíli povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem.

  3. Polovinu zakysané smetany rozkvedláme s trochou vody (pokud chceme mít polévku jemnější, použijeme asi 150 ml mléka) a hladkou moukou a vlijeme do polévky.

  4. Povaříme mírným varem 15 minut, přidáme ocet a cukr a dochutíme solí a pepřem. Na talířích zdobíme kopečkem zbylé „zakysanky“.

Poznámka od kuchařky

Na podzim jsem při přípravě pečené zeleniny k večeři nějak neodhadla množství.. Zbytek mi bylo líto vyhodit, tak jsem ji napěchovala do zavařovací sklenice a sterilovala v MT. Vydržela.. a dnes se hodila na přípravu této lehké a moc dobré polévky:-)