Suroviny
- (směs libovolné zeleniny podle chuti)
- cibule
- mrkev
- celer
- červená řepa
- tuřín
- dýně
- paprika
- cuketa
- lilek
- česnek
- olej
- tymián
- zeleninový vývar nebo voda ( popř. asi 150 ml mléka )
- 200 g zakysané smetany
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- ocet
- cukr dle chuti
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu očistíme, popř. oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V míse promícháme s olejem, přidáme celé stroužky česneku a tymián a pečeme za občasného promíchání na 180 °C doměkka.
-
Hotovou zeleninu dáme do hrnce, přilijeme vývar nebo vodu, chvíli povaříme a rozmixujeme ponorným mixérem.
-
Polovinu zakysané smetany rozkvedláme s trochou vody (pokud chceme mít polévku jemnější, použijeme asi 150 ml mléka) a hladkou moukou a vlijeme do polévky.
-
Povaříme mírným varem 15 minut, přidáme ocet a cukr a dochutíme solí a pepřem. Na talířích zdobíme kopečkem zbylé „zakysanky“.
Poznámka od kuchařky
Na podzim jsem při přípravě pečené zeleniny k večeři nějak neodhadla množství.. Zbytek mi bylo líto vyhodit, tak jsem ji napěchovala do zavařovací sklenice a sterilovala v MT. Vydržela.. a dnes se hodila na přípravu této lehké a moc dobré polévky:-)