
Suroviny
10 l kameninový sud
- 14 kg – zelí hlávky (po očištění zbyde asi 13 kg krouhanky)
- 200 g sůl
- 20 g kmín celý
- 150 g cibule (asi 2 střední)
Postup přípravy receptu
-
Ze zelí odstraníme vrchní špinavé či poškozené listy a hlávky raději ještě opláchneme. Nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme košťály.
-
Pak nakrouháme – já používám obyčejný kuchyňský robot, kotouč na proužky (na fotce). Nastrouhané zelí přesypávám do vaničky (dětská – dobře vymytá a vypláchnutá horkou vodou). Přidáme sůl, kmín a cibuli na půl kolečka a vše dobře promícháme.
-
Pak začneme směs pěchovat do sudu – vždy asi 3-4 hrsti, pak pěstí pořádně upěchujeme, až začne pouštět šťávu – tu postupně odebíráme naběračkou do hrnku – nevyléváme (doporučuji používat latexové či gumové rukavice – sůl je hodně agresivní a ruce pak pálí).
-
Když napěchujeme všechno zelí, ještě pořádně udusáme, povrch uhladíme – teď by na povrchu mělo zbýt trochu šťávy, aby zelí nebylo suché. Pokud tam není, dolijeme z odebrané šťávy z hrnku.
-
Sud zavřeme, do žlábku nalijeme převařenou vodu. První týden nechávám v místnosti s 15-20°C, pak přendám do sklepa, kde si krásně kvasí až do jara (jedlé je asi po měsíci).
-
Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché, v případě potřeby do obou doléváme převařenou vystydlou vodu.
Poznámka od kuchařky
Loni jsme ho dělali poprvé a bylo luxusní:-)
Jedli jsme ho až do velikonoc (pak došlo). Hledala jsem, jestli tu není recept, protože jsem ho nenašla, dovolím si přidat. Naložili jsme dnes a těšíme se na Hodobožovou kachýnku, až ho ochutnáme.