Suroviny
cca 70 kousků
- 280 g másla
- 280 g hladké mouky
- 20 g droždí (z kostky)
- 2 lžíce šlehačky (31%)
- Na obalení:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr (směs obou cukrů)
Postup přípravy receptu
-
Pro ty, kdo i na vypracování křehkých těst využívají domácí pekárnu:
Změklé máslo nakrájíme na drobné kousky do nádoby pekárny, pokropíme šlehačkou, zasypeme moukou a na povrch rozdrobíme droždí. Necháme vypracovat na program „těstoviny“ nebo jiný krátký program bez předehřevu. -
Pak vyklopíme na vál, lehce propracujeme a vyválíme na sílu cca 4 mm.
-
Vykrájíme tvary, uložíme na plechy a na teplém místě necháme asi hodinu nakynout.
-
Pečeme v předehřáté troubě 180 – 200°C asi 10 min. do narůžovění.
-
Ještě teplé obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
-
Bez pekárny :
Do odvážené mouky rozdrobíme droždí, na drobné kostičky nakrájené změklé máslo a zalijeme dvěma lžícemi šlehačky. Vypracujeme hladké těsto. Dál už je postup stejný.
Poznámka od kuchařky
Recept mám po stařence, našla jsem a přidávám dva podobné, lišící se v poměrech nebo v postupech.