Suroviny
2 velké rukávy, nebo 4 menší
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 125 g rozpuštěného másla
- 50 g práškového cukru
- 300 g hrubé mouky
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- citronová kůra
- 1 sušené droždí
- 1. náplň:
- 500 g tvarohu (z vaničky)
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry
- 40-50 g krystalového cukru
- 2 vrchovaté lžíce vanilkového pudinku
- citronová kůra
- rozinky
- 2. náplň:
- švestková povidla
- skořice
- trochu rumu
- 1 vanilkový cukr
- 1 rozšlehané vajíčko
Postup přípravy receptu
-
Do pečky dáme suroviny tak, jak mám napsáno, nastavíme na těsto s kynutím.
-
Zatím, co se nám dělá těsto, našleháme, nebo umícháme si tvarohovou plňku a zvlášť si zase namícháme povidla s rumem a skořicí, množství podle chuti.
-
Hotové těsto si na vále rozdělíme na 2 kusy, každý si vyválíme na větší obdélníky, doprostředka natřeme povidla, na ně navrstvíme našlehaný tvaroh a zabalíme jako bychom dělali štrůdl.
-
Rukávy přeneseme opatrně na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, necháme 15 minut odpočinout, zapneme si troubu na 200°C a pečeme nejdéle půl hodiny, až jsou rukávy do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Toto je náš jeden z nejchutnějších moučníků z kynutého těsta hned po „Honzových buchtách“, ale těsta jsou rozdílná.
S těstem se velmi dobře pracuje, absolutně nelepí a nemusí se vůbec podsypávat. Dělala jsem jeden s dvojí náplní a jeden pouze tvarohový.