
Suroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 40 g krupicového cukru
- špetka soli
- 150 – 160 ml mléka
- 60 g másla nebo jiného tuku
- 1 žloutek
- 17 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g hořké čokolády
- 50 g rozinek
- 30 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 2 lžíce rumu
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutek a rozpuštěný vlahý tuk. Pak přidáme mouku smíchanou se špetkou soli a cukrem, nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.
-
V rendlíku se silnějším dnem rozpustíme 30 g másla, přidáme nasekané ořechy, rozinky a za stálého míchání necháme ořechy krátce „rozvonět“. Pak do směsi přidáme cukr, mícháme, až se začne rozpouštět. Odstavíme, vmícháme nasekanou čokoládu a rum. Necháme trochu zchladnout, směs použijeme vlažnou.
-
Po vykynutí těsto rozválíme do obdelníkového tvaru, rozetřeme náplň a svineme do závinu. Vložíme do chlebíčkové formy vyložené papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme kratší dobu kynout, asi 15 – 20 minut. Pak formu vložíme do trouby předehřáté na 175 – 180°C a pečeme zhruba 35 – 40 minut. Po upečení závin vyjmeme a necháme zchladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.
Pekla jsem v chlebíčkové formě o rozměrech 36 x 11,5 cm, ale mohla by se použít menší.
V původním receptu se měl závin na povrchu propíchat vidličkou, ale myslím, že to nebude třeba. Závin jsem ničím nepotírala.
Jak na výrobu kynutého těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…









