
- reklama -
Suroviny
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g řepkového oleje (Manka s máslovým aroma)
- 50 g fruktózy nebo PL medu
- sušené droždí, určené pro 500 g mouky
- 2 dl vody+ 1 PL rostlinného instantního mléka
- (nebo 2 dl libovolného rostlinného mléka)
- 1 PL mixovaného lněného semínka (nebo jiná náhrada živočišného vejce)
- 0,5 KL soli
- Náplň:
- 10 jablek
- rozinky, mletý mák
- fruktóza, med, sladěnka nebo jakékoliv jiné vhodné sladidlo
- fruktózová vanilka
- skořice
Postup přípravy receptu
-
Lněné semínko rozmíchám ve 2 PL vody a nechám chvíli odstát. Ohřeji mléko, přiliji k němu olej, aby bylo všechno tekuté příjemně teplé. Droždí smíchám s moukou. Všechny suroviny na těsto vložíme do pekárny a necháme ji pracovat.
-
Po vykynutí rozdělíme těsto na poloviny. Každou rozválíme na 1 cm tloušťky. Posypeme strouhanými jablky, rozinkami a mletým mákem. Osladíme, navoníme vanilkou a skořicí. Stočíme pláty v závin, umístíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu.
Pečeme na 185°C do zezlátnutí. (Asi půl hodiny)
Poznámka od kuchařky
Lněné semínko těsto jednak spojí a také zvláční. Těsto je prý se lnem lepší, než s vejcem. (Pravila rodina a spořádala mi půl plechu)
Kuchařka: Taevita