Kynutý závin, jablečno-makový (Dělená strava podle LK – Kytičky + ovoce)

80
- reklama -

Suroviny

200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
100 g řepkového oleje (Manka s máslovým aroma)
50 g fruktózy nebo PL medu
sušené droždí, určené pro 500 g mouky
2 dl vody+ 1 PL rostlinného instantního mléka
(nebo 2 dl libovolného rostlinného mléka)
1 PL mixovaného lněného semínka (nebo jiná náhrada živočišného vejce)
0,5 KL soli
Náplň:
10 jablek
rozinky, mletý mák
fruktóza, med, sladěnka nebo jakékoliv jiné vhodné sladidlo
fruktózová vanilka
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Lněné semínko rozmíchám ve 2 PL vody a nechám chvíli odstát. Ohřeji mléko, přiliji k němu olej, aby bylo všechno tekuté příjemně teplé. Droždí smíchám s moukou. Všechny suroviny na těsto vložíme do pekárny a necháme ji pracovat.

  2. Po vykynutí rozdělíme těsto na poloviny. Každou rozválíme na 1 cm tloušťky. Posypeme strouhanými jablky, rozinkami a mletým mákem. Osladíme, navoníme vanilkou a skořicí. Stočíme pláty v závin, umístíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu.
    Pečeme na 185°C do zezlátnutí. (Asi půl hodiny)

Poznámka od kuchařky

Lněné semínko těsto jednak spojí a také zvláční. Těsto je prý se lnem lepší, než s vejcem. (Pravila rodina a spořádala mi půl plechu)