- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 90 g sádla
- 30 g másla nebo jiného tuku
- 30 g droždí
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru krupice
- trocha soli
- Náplň:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 1 žloutek
- 4 lžíce cukru moučka (může být víc)
- 1/4 kostky másla
- vanilkový puding
- citronová kůra
- Vyšleháme ručním metličkovým šlehačem
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka dáme 2 čl cukru, nadrobíme droždí, přikryjeme útěrkou a necháme vzejít.
-
Mouku prosejeme do mísy, do mouky dáme sůl, zbylé mléko, žloutky, cukr a kvásek.
-
Promícháme a až je těsto spojené, přilijeme jemně vlahý tuk a vypracujeme vláčné těsto. Těsto zaprášíme moukou a necháme vykynout.
-
Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 díly.
-
Na tukem vymazaný plech roztahujeme prsty těsto od středu tak, aby se nepřetrhlo. Okraj necháme trochu vyšší (aby tvaroh nepřetekl při pokládání ovoce), stejnoměrně rozetřememe tvaroh, asi 0,5 cm od okraje, který jsme potřeli bílkem.
-
Naklademe ovoce (jahody, vypeckované třešně, borůvky, kompotované broskve atd.).
-
Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme, až je okraj pěkně hnědý, asi 15 minut (el. trouba).
Kuchař: jirihyvnar