Suroviny
- Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 4 lžíce cukru
- 40 g čerstvého droždí
- 200 ml mléka
- 50 ml oleje
- 2 žloutky
- Náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 100 g švestkových povidel
- cukr podle chuti
- trochu skořice
- Na potření:
- 1 bílek
Postup přípravy receptu
-
Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky necháme v teplém mléce vzejít v kvásek.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamícháme do něj žloutky s olejem, směs vlijeme do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout. -
Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit, přidat trošku mleté skořice. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, tak, aby se dala roztírat.
-
Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku.
Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí.
Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°C. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků. -
Rozmícháme bílek a potřeme ním povrch koláče. Kolem koláče dáme dortový kruh, který vymažeme olejem. Kruh dáváme proto, aby se koláč při pečení pěkně nafoukl do výšky.
Pečeme asi na 180-190 stupňů 30 minut.
Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem. Dodá koláči výbornou chuť a jemnost.