
- reklama -
Suroviny
1 plech
- 350 g polohrubé mouky
- 20 g (½ kostky) kvasnic
- cca 250 ml vlažného mléka
- 70 g mletého cukru
- 70 g roztopeného másla
- 2 žloutky
- 2 špetky soli
- 500 g rebarbory
- jahody (meruňky, švestky)
- strouhaná citronová kůra
- Drobenka:
- 150 g hrubé mouky
- 100 g cukru krystal
- 100 g másla
Postup přípravy receptu
-
Smíchejte kvasnice s cukrem. Přidejte polovinu mléka a hrst mouky. Lehce promíchejte a dejte kynout.
-
Do mísy s moukou smíchanou s dvěma špetkami soli, vylijete nakynuté kvasnice a žloutky rozmíchané s trochou mléka. Míchejte a postupně dolévejte mléko a nakonec máslo. Pečlivě promiste, až se těsto nelepí na vařečku a je vláčné. Přikryjte a nechte kynout na teplém místě až zdvojnásobí objem.
-
Výsledné těsto by mělo být hladké, na povrchu nelepivé. Těsto vymačkáme pěstí přes celý plech vyložený pečícím papírem, poklademe rebarboru (přicukrujte), ovocem, či jinou náplní, posypeme drobenkou a pečeme v troubě vyhřátě na 180 st. C asi 15 min do zrůžovění okrajů.
Kuchař: krkovicka.x