Suroviny
- Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 200 ml vlahého mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- 1 žloutek
- sůl- špetka
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra dle chuti
- Dále:
- 1 – 1,5 kg očištěných jablek, dle šťavnatosti
- skořice – mletá
- cukr krupice dle chuti
- citronová šťáva z půlky citronu
- rozinky nebo brusinky dle chuti
- vanilkový pudink (nemusí být)
- hrnek drobenky
- olej nebo máslo
Postup přípravy receptu
-
Mouky nasypeme do mísy, přidáme citronovou kůru, sůl, vanilkový cukr a vše promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme droždí a přidáme polovinu vlahého mléka. V důlku droždí zamícháme na řídkou kašičku, ze které necháme pod utěrkou vzejít kvásek.
-
Poté do mísy přidáme rum, vlažné máslo se zbylým mlékem a vše vymícháme dohladka. Opět zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme krátce přes půl hodinky odpočinout, kynout, kdy v polovině času ještě jednou těsto prohněteme.
-
Jablečná náplň: očištěná jablka hrubě nastrouháme do kastrólu, přidáme citronovou šťávu, skořici a cukr dle chuti. Pokud máme jablka moučnatější, přidáme i trošku vody a vše za občasného promíchání asi 5-10 minut podusíme pod poklicí. Kdo rád rozinky nebo brusinky, může jich hrst přihodit do jablek a podusit společně. Pokud chceme náplň krémovější, přidáme ke strouhaným jablkům před koncem dušení, plnější lžíci vanilkového pudinku rozmíchanou v deci studené vody.
-
Těsto rozprostřeme do koláčové formy o průměru cca 33 cm, kterou buď vyložíme pečícím papírem, který pokapeme olejem nebo formu rovnou olejem nebo máslem vymažeme.
-
Na těsto naneseme do pokojové teploty zchladlou jablečnou náplň, kterou posypeme drobenkou umíchanou z polohrubé mouky, moučkového cukru se lžící vanilkového nebo skořicového cukru a másla. Do drobenky můžeme přidat nasekané ořechy nebo plátky mandlí. Takto připravený koláč necháme před pečením krátce (postačí 5 minut) odpočinout.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zezlátnutí okrajů koláče a drobenky. Pokud budeme péct v remosce, není nutné krátké kynutí před pečením.