![Kynutý jablkový koláč_5ffcd2d4199a5.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kynuty-jablkovy-kolac_5ffcd2d409a7a.jpeg)
Suroviny
12 kusů
- 450 g hladké mouky
- 1/4 l mléka
- 40 g droždí
- 100 g cukru
- 120 g másla
- 100 g rozinek
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra z 1/2 citronu
- Náplň:
- 750 g kyselejších jablek
- citronová šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce krystalového cukru
- trochu skořice
- máslo na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou mouky a zaděláme měkké těstíčko. Ostatní mouku nasypeme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého těstíčko nalijeme.
-
Lehce posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, dokud těsto na povrchu nepopraská. Pak do něj zapracujeme ostatní přísady. Nakonec přidáme rozinky a necháme na teplém místě 1/2 hodiny kynout.
-
Promíchané těsto rozprostřeme do vymazané formy, povrch zarovnáme. Oloupaná jablka, zbavená jadřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronem.
-
Rozložíme je na povrch těsta, formu zakryjeme utěrkou a necháme ještě 1/2 hodiny na teplém místě odpočinout. Pak koláč posypeme cukrem a skořicí.
-
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 170°C asi 50 minut. Necháme vychladnout a podáváme jako zákusek ke kávě nebo čaji.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: časopis Vaříme s láskou