Kynutý jablkový koláč

58
- reklama -

Suroviny
12 kusů

450 g hladké mouky
1/4 l mléka
40 g droždí
100 g cukru
120 g másla
100 g rozinek
2 žloutky
1/2 lžičky soli
1 vanilkový cukr
citronová kůra z 1/2 citronu
Náplň:
750 g kyselejších jablek
citronová šťáva z 1 citronu
2 lžíce krystalového cukru
trochu skořice
máslo na vymazání formy

Postup přípravy receptu

  1. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou mouky a zaděláme měkké těstíčko. Ostatní mouku nasypeme na vál, uprostřed uděláme důlek, do kterého těstíčko nalijeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Lehce posypeme moukou a necháme na teplém místě kynout tak dlouho, dokud těsto na povrchu nepopraská. Pak do něj zapracujeme ostatní přísady. Nakonec přidáme rozinky a necháme na teplém místě 1/2 hodiny kynout.

  3. Promíchané těsto rozprostřeme do vymazané formy, povrch zarovnáme. Oloupaná jablka, zbavená jadřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronem.

  4. Rozložíme je na povrch těsta, formu zakryjeme utěrkou a necháme ještě 1/2 hodiny na teplém místě odpočinout. Pak koláč posypeme cukrem a skořicí.

  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 170°C asi 50 minut. Necháme vychladnout a podáváme jako zákusek ke kávě nebo čaji.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: časopis Vaříme s láskou