Kynutý chřestový koláč

87
- reklama -

Suroviny
2 ks

Těsto:
250 g hladké mouky
asi 150 – 180 ml vlažné vody
1 lžička soli
1/2 lžičky cukru
15 g čerstvého droždí
Obloha:
1 kelímek (200 g) husté zakysané smetany (pěkně hustá je např. značka Madeta)
asi 10 zelených chřestů
100 g Schwarzwaldské šunky
sůl
pepř
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosijeme mouku, uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme cukrem a na droždí nalijeme 2-3 lžíce vlažné vody. Droždí promícháme s vodou a cukrem, mísu zakryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v klidu, aby nám vykynul kvásek.
    Když je kvásek dost nakynutý, přidáme lžičku soli a zbytek vody a vymícháme hladké těsto.
    Mísu opět zakryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto rozdělíme na dva stejné díly. Z každého dílu vyválíme kolo a položíme ho na plech s pečícím papírem.
    Zakysanou smetanu lehce osolíme a rovnoměrně s ní potřeme oba koláče.
    Šunku nakrájíme na proužky a rozložíme na smetanu.
    Z chřestu odřízneme hlavičky a dáme stranou. Zbytek chřestu nakrouháme škrabkou na brambory na tenké plátky a také rozložíme na koláč.
    Odložené hlavičky chřestu podélně rozpůlíme a ozdobíme s nimi vršek koláče.
    Pak koláče lehce posypeme čerstvě mletým pepřem a pokapeme olivovým olejem.
    Vložíme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme 12-15 minut.