Suroviny
- 150 g strouhaných vařených brambor
- 300 g strouhaných syrových brambor
- 160-200 g hladké mouky
- 180 g vody
- lžička cukru
- 1,5-2,5 lžičky soli
- 1 vejce
- větší cibule (asi 80 g)
- 100 g uzeného bůčku
- 2 lžíce oleje
- 2-3 stroužky česneku
- majoránka
- drcený kmín
- mletý pepř
- 20 g droždí
- (Mouka je psaná orientačně – nejdřív jsem vmíchala 150 g a poté ještě přisypávala a zahušťovala. Těsto by mělo být husté, ne ale úplně tuhé nebo tvrdé.)
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmahneme cibuli dost do voňava, ke konci vložíme osmažit i kostičky bůčku a necháme prochladnout.
-
Z vody, cukru, droždí a části odvážené mouky uděláme kvásek, který necháme vzejít (asi 20 minut) a pak ho přidáme do mísy ke všem ostatním surovinám, včetně směsi z pánve.
-
Ochutnáme, popřípadě trochu dosolíme a hned těsto urovnáme do sádlem dobře vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.
-
Necháme vykynout (30-45 min) a upečeme do červena.
-
Vložila jsem do studené trouby, která byla zapnuta na 200 °C a pekla asi 50-60 minut.
Poznámka od kuchařky
Bramborák je moc dobrý teplý i studený, podávaný se zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.
Recept – opět psaný rukou v mém prastarém sešitě – jsem malinko upravila, a protože prakticky ve všech receptech na kynutý bramborák tady (ať už se jmenuje, jak chce), vysoce převažuje mouka nad bramborami, přidávám ho k vyzkoušení.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/