Kynutý bramborák II.

184
- reklama -

Suroviny

150 g strouhaných vařených brambor
300 g strouhaných syrových brambor
160-200 g hladké mouky
180 g vody
lžička cukru
1,5-2,5 lžičky soli
1 vejce
větší cibule (asi 80 g)
100 g uzeného bůčku
2 lžíce oleje
2-3 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
mletý pepř
20 g droždí
(Mouka je psaná orientačně – nejdřív jsem vmíchala 150 g a poté ještě přisypávala a zahušťovala. Těsto by mělo být husté, ne ale úplně tuhé nebo tvrdé.)

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme cibuli dost do voňava, ke konci vložíme osmažit i kostičky bůčku a necháme prochladnout.


    Zobrazit celý recept

  2. Z vody, cukru, droždí a části odvážené mouky uděláme kvásek, který necháme vzejít (asi 20 minut) a pak ho přidáme do mísy ke všem ostatním surovinám, včetně směsi z pánve.

  3. Ochutnáme, popřípadě trochu dosolíme a hned těsto urovnáme do sádlem dobře vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.

  4. Necháme vykynout (30-45 min) a upečeme do červena.

  5. Vložila jsem do studené trouby, která byla zapnuta na 200 °C a pekla asi 50-60 minut.

Poznámka od kuchařky

Bramborák je moc dobrý teplý i studený, podávaný se zeleninovým salátem nebo kysaným zelím.

Recept – opět psaný rukou v mém prastarém sešitě – jsem malinko upravila, a protože prakticky ve všech receptech na kynutý bramborák tady (ať už se jmenuje, jak chce), vysoce převažuje mouka nad bramborami, přidávám ho k vyzkoušení.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/