![Kynutý borůvkový koláč od Tejajky – CRISP_5ffa17062bc9a.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kynuty-boruvkovy-kolac-od-tejajky-crisp_5ffa17061e0f1.jpeg)
Suroviny
- 250 g hladké mouky (já použila pšeničnou celozrnnou jemně mletou)
- 1,5 dl mléka
- 20 g droždí
- 75 g másla
- 1 vejce
- 25 g práškového cukru (já použila 2 PL dia sladidla Clara)
- špetka soli
- strouhanka na posyp
- 500 g borůvek (na můj průměr talíře – 30 cm byla dávka dost, dala jsem jen asi 370 g)
- olej na vymazání formy
- Na drobenku:
- 100 g mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru (já použila fruktózu pro diabetiky)
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme trochu cukru a necháme nakynout.
-
Mezitím ve vhodné nádobě smícháme prosátou mouku, rozpuštěné máslo, vejce, cukr, špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které v teple necháme asi hodinu kynout.
-
Potom ho vyndáme na pomoučený vál, lehce prohněteme, vyválíme a vložíme na vymazaný crisp talíř. Okraje těsta mírně zvedneme. Posypeme strouhankou, vysypeme borůvky a zasypeme drobenkou. Na Crisp programu pečeme 10 minut.
-
Já jsem nechala zpracovat a vykynout těsto v pekárně na program Těsto. Protože jsem ale dávala zmrzlé borůvky rovnou z mrazáku, trvalo mi to trochu déle – cca 18 minut, ale pak jsem to ještě pod Grilem nechala malinko zhnědnout – asi 2 minuty, bála jsem se, aby to neztvrdlo.
Poznámka od kuchařky
Některé změny ingrediencí jsem udělala proto, aby to bylo malinko i dia.
Chuťově velmi dobré. Terezce děkuji, že mi recept poskytla.