Kynutý borůvkový koláč od Tejajky – CRISP

68
- reklama -

Suroviny

250 g hladké mouky (já použila pšeničnou celozrnnou jemně mletou)
1,5 dl mléka
20 g droždí
75 g másla
1 vejce
25 g práškového cukru (já použila 2 PL dia sladidla Clara)
špetka soli
strouhanka na posyp
500 g borůvek (na můj průměr talíře – 30 cm byla dávka dost, dala jsem jen asi 370 g)
olej na vymazání formy
Na drobenku:
100 g mouky
100 g másla
50 g cukru (já použila fruktózu pro diabetiky)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, přidáme trochu cukru a necháme nakynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím ve vhodné nádobě smícháme prosátou mouku, rozpuštěné máslo, vejce, cukr, špetku soli a vypracujeme hladké těsto, které v teple necháme asi hodinu kynout.

  3. Potom ho vyndáme na pomoučený vál, lehce prohněteme, vyválíme a vložíme na vymazaný crisp talíř. Okraje těsta mírně zvedneme. Posypeme strouhankou, vysypeme borůvky a zasypeme drobenkou. Na Crisp programu pečeme 10 minut.

  4. Já jsem nechala zpracovat a vykynout těsto v pekárně na program Těsto. Protože jsem ale dávala zmrzlé borůvky rovnou z mrazáku, trvalo mi to trochu déle – cca 18 minut, ale pak jsem to ještě pod Grilem nechala malinko zhnědnout – asi 2 minuty, bála jsem se, aby to neztvrdlo.

Poznámka od kuchařky

Některé změny ingrediencí jsem udělala proto, aby to bylo malinko i dia.

Chuťově velmi dobré. Terezce děkuji, že mi recept poskytla.