Kynutý borůvkový koláč a makový závin

53
- reklama -

Suroviny


Těsto:
1 kg hladké mouky
1/2 l mléka
300 ml oleje
6 žloutků
24 kostek cukru
1 kostka kvasnic
špetka soli
nápln do koláče:
500 g tvarohu(v kostce)
mletý cukr(podle chuti)
1 vanilkový cukr
1 žloutek
1/2 sáčku vanilkového pudinku
citronová kůra
borůvky(čerstvé nebo kompotované)
drobenka:
100 g polohrubé mouky
150 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
50 g mletých mandlí
1 velká lžíce sádla
nápln do závinu:
mletý mák
mletý cukr
mléko

Postup přípravy receptu

  1. Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme a uděláme uprostřed důlek.


    Zobrazit celý recept

  2. Do důlku nadrobíme kvasnice a zalijeme je trochou teplého mléka (mléko dáme spolu s cukrem na kamna ohřát, dokud se cukr nerozpustí, takže zahříváme pomalu na mírném ohni, aby nebylo moc horké) a necháme vzejít kvásek.

  3. Potom přidáme žloutky, olej a zbytek mléka a vypracujeme těsto, které necháme pořádně vykynout.

  4. Po vykynutí ještě jednou promísíme a po dalším vykynutí děláme koláče, záviny.

  5. Připravíme si drobenku (mouku smícháme s cukry, mandlemi a přelijeme ji rozpuštěným sádlem a prsty utvoříme drobení), tvarohovou náplň (smícháním všech surovin) a makovou náplň (oslazený mák spaříme horkým mlékem a pořádně promícháme).

  6. Z těsta si utvoříme čtyři stejné bochánky, ze dvou uděláme koláče a ze zbylých dvou záviny. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba 25 minut, dokud nám těsto nezhnědne.

Poznámka od kuchařky

S těstem se pracuje velmi dobře, recept mám od své babičky a jiné kynuté těsto nedělám, protože toto je super. Krásně se zadělává, po upečení vydrží dlouho měkké.