Suroviny
1 klasický plech
- 250 ml vlažného mléka
- 1 dcl oleje
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 malá lžička soli
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 1 čerstvé droždí
- Tvarohová nádivka:
- 2 tvarohy (500 g)
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- 2 žloutky
- 1 vanilkový pudink
- 1 vejce
- cukr dle potřeby
- 50 g pokrájených mandlí nebo hrozinek
Postup přípravy receptu
-
Pokud použijeme pečku, dáme do ní ingredience, jak jsou napsané. Klasicky uděláme kvásek z troškou mléka+malinko cukru a rozdrobené kvasnice, až kvásek vzejde, dáme ho do všech zbylých surovin a zaděláme těsto, které necháme hodinu kynout.
-
Po vykynutí si vyválíme plát, který přeneseme na plech s pečícím papírem a doladíme rohy plechu malým válečkem. Na těsto dáme zpracovanou tvarohovou nádivku – dáme všechno dohromady, našleháme a vmícháme mandle nebo hrozinky, pěkně jí po celém těstě rozetřeme a na něj dáme další vyválený plát a doladíme rukama vytahováním, necháme ještě chvilku kynout, pak potřeme celý vršek mlékem, propícháme vidličkou, aby utíkala pára a dáme péct, za 20-25 minut je hotový.
Poznámka od kuchařky
S těstem se velmi dobře pracuje a je to jedno z kynutých, které mám oblíbené a ráda z něj dělám.