![Kynuté tulipány_5ff91695942ea.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/kynute-tulipany_5ff916958301c.jpeg)
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 25 g droždí nebo kvasnic
- 3 PL krupicového cukru
- 150 – 200 ml mléka
- 1 vejce
- 50 g másla nebo Hera
- Náplň
- 100 gr másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- 150 g jemně strouhaných lískových oříšků
- Na dohotovení:
- 1 vejce
- krystalový cukr
Postup přípravy receptu
-
V míse promíchejte oba druhy mouky se solí, do důlku rozdrobte droždí, přisypte lžíci cukru, přilijte trochu vlažného mléka a lehce promíchejte. Dále do vzešlého kvásku přidejte zbylý cukr, vejce, rozměklý tuk a mlékem zadělejte vláčné těsto.
-
Jakmile pod utěrkou vykyne, vyklopte je na pomoučněný vál a rozdělte na 6 dílků, ze kterých vypracujete bochánky.
-
Každý rozválejte do podoby obdélníku cca 15×22 cm, který potřete rozehřátým máslem a posypete směsí vanilkového a skořicového cukru se strouhanými oříšky. Takto upravené plátky zarolujte a každou rolku nařízněte na obou koncích – na jednom méně a na druhém téměř do poloviny délky celého pruhu.
-
Kratší zářez nahoře mírně rozevřete, zatímco oba dlouhé cípy dole uchopíte a ohnete směrem nahoru. Zároveň rozkrojené poloviny přiložte ke středu budoucího květu a nahoře opět vyhněte do stran.
-
Vytvarované tulipány nechte na plechu s papírem dokynout, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte krystalovým cukrem a v troubě vyhřáté na 180°C je dozlatova upečte cca 35 minut.
Poznámka od kuchařky
Tento recept manželka našla v časopise „knihovnička receptů“ a vyzkoušela. Místo oříšků, jako náplň, použila mák.