Kynuté těsto na záviny, šneky, bábovky a ovocné koláče (s verzí bez vajec)

73
- reklama -

Suroviny

I.
800 g polohrubé mouky
2 větší špetky soli
90 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
120 g másla nebo jiného tuku
2 žloutky z větších vajec
370 ml mléka – podle potřeby
42 g čerstvého droždí
II.- (těsto bez žloutků)
770 g hladké mouky
30 g sójové mouky
2 větší špetky soli
120 g másla nebo jiného tuku
90 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
42 g čerstvého droždí
430 ml vlažného mléka
(dvě varianty v jednom receptu : s vejci – bez vajec)

Postup přípravy receptu

  1. Do části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.

  2. Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, žloutky rozšlehané ve vlažném mléce a vše přidáme k mouce a zaděláme těsto, necháme vykynout. Já zadělávám v domácí pekárně.

  3. Pak z těsta můžeme dělat záviny s libovolnou náplní, makovou, ořechovou apd.

  4. Taky třeba jen vyválený plát potřít vlahým tukem, posypat sekanými oříšky s trochou cukru a svinout. Taky se dá místo oříšků posypat kakaem s cukrem, nahoře se ještě musí pokapat rozpuštěným tukem a svinout.

  5. Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme chvíli kynout, potřeme vlahým tukem, vložíme do předehřáté trouby, po zapečení už trochu volněji dopečeme. Pokud posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na kolečka a upečeme, máme šneky.

  6. Tukem potírám pak i na povrchu, těsně před pečením.

  7. Šneky dělám i s oříšky, dají se nakrájet i trošku hrubší a upéct ve formě jako růže, mezi sebou je tukem nepotírám, jen na povrchu.

  8. Závin s libovolnou nádivkou z poloviny těsta můžeme upéct ve vymazané větší bábovkové formě. Z těsta se dají péct taky ovocné moučníky, na plechu nebo v koláčové formě. Poklást např. rozpůlenými švestkami, trošku posypat skořicovým cukrem a nahoru dát drobenku.