
Suroviny
- I.
- 800 g polohrubé mouky
- 2 větší špetky soli
- 90 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 120 g másla nebo jiného tuku
- 2 žloutky z větších vajec
- 370 ml mléka – podle potřeby
- 42 g čerstvého droždí
- II.- (těsto bez žloutků)
- 770 g hladké mouky
- 30 g sójové mouky
- 2 větší špetky soli
- 120 g másla nebo jiného tuku
- 90 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 42 g čerstvého droždí
- 430 ml vlažného mléka
- (dvě varianty v jednom receptu : s vejci – bez vajec)
Postup přípravy receptu
-
Do části vlažného mléka dáme trošku cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít.
-
Mouku smícháme se solí, cukrem, kůrou, přidáme rozpuštěný vlahý tuk, žloutky rozšlehané ve vlažném mléce a vše přidáme k mouce a zaděláme těsto, necháme vykynout. Já zadělávám v domácí pekárně.
-
Pak z těsta můžeme dělat záviny s libovolnou náplní, makovou, ořechovou apd.
-
Taky třeba jen vyválený plát potřít vlahým tukem, posypat sekanými oříšky s trochou cukru a svinout. Taky se dá místo oříšků posypat kakaem s cukrem, nahoře se ještě musí pokapat rozpuštěným tukem a svinout.
-
Dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou fólií, necháme chvíli kynout, potřeme vlahým tukem, vložíme do předehřáté trouby, po zapečení už trochu volněji dopečeme. Pokud posypeme skořicovým cukrem a nakrájíme na kolečka a upečeme, máme šneky.
-
Tukem potírám pak i na povrchu, těsně před pečením.
-
Šneky dělám i s oříšky, dají se nakrájet i trošku hrubší a upéct ve formě jako růže, mezi sebou je tukem nepotírám, jen na povrchu.
-
Závin s libovolnou nádivkou z poloviny těsta můžeme upéct ve vymazané větší bábovkové formě. Z těsta se dají péct taky ovocné moučníky, na plechu nebo v koláčové formě. Poklást např. rozpůlenými švestkami, trošku posypat skořicovým cukrem a nahoru dát drobenku.