
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 90 g krupicového cukru
- 150 g studených vařených brambor
- trochu citronové kůry z bio citronu
- 70 g másla nebo jiného tuku
- 230 g mléka – dle potřeby
- 30 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, jemně nastrouhané vařené brambory, rozpuštěné ale vlahé máslo, citronovou kůru. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Množství mléka se může nepatrně lišit od uvedeného množství.
-
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě, případně tři části. Vytvoříme bochánky, pak menší šišky a ty rozválíme do obdelníkového tvaru. Rozprostřeme jakoukoliv nádivku, srolujeme do závinu a položíme spojem dolů na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě zhruba 20 minut kynout.
-
Záviny vložíme do trouby předehřáté na 170 – 175°C a pečeme zhruba 40 minut. Na horkovzduch bude teplota 150-155°C. Záviny můžeme před vložením do trouby na povrchu potřít rozpuštěným, ale vlahým máslem nebo jiným tukem.
-
Upečené záviny necháme důkladně vychladnout, na povrchu pocukrujeme, nakrájíme a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Jak na těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro…