
Suroviny
- Na kvásek (omládek):
- 100 g vlažné vody
- 1 rovná lžička medu (sladěnky)
- 130 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- Dále:
- 70-90 g vody
- 2 lžíce rumu
- 50 g cukru
- 2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
- půl rovné lžičky soli
- 80 g změklého másla
- 340 g hladké mouky
- 80 g kandovaných brusinek (rozinek)
- 50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
- 100 g kandované citronové nebo pomerančové kůry
- 50 g drobně nasekaných mandlí
- Na potření a posyp:
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut.
K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme. -
Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
-
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)
-
Štoličky necháme na plechu nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Štoličky se dají upéct i v máslem dobře vymazaném hrnku (jako na fotografii).
Váleček těsta vložíme do hrnku, necháme tak vykynout i upéct. Peče se tak vlastně v obalu (ve formě) pomaleji a bude muset pobýt v troubě o pár minut déle, než malé štoličky. Povrch upečené štoly v hrnku také potřeme máslem a pocukrujeme a po krátkém prochladnutí štolu z hrnku opatrně vyklepneme. Než dobře vychladne, hrnek umyjeme a vysušíme, vložíme do něj zpátky zcela studenou a vydýchanou štolu, zlehka ji znovu pocukrujeme a takto i s hrnečkem zabalíme do celofánu a zavážeme mašlí. Nádherný, jedlý dárek pro milého člověka je hotov.
Tento a další moje recepty najdete na www.pekarnomanie.cz