Kynuté smetanové koláčky

58
- reklama -

Suroviny
1 velký plech

Těsto:
500 g hladké mouky
3 žloutky
špetka soli
200 ml smetany ke šlehání (min.30%)
cca 200 ml mléka
1 lžička cukru
35 g čerstvého droždí
250 g másla na zalití koláčků
Náplň:
1 tvaroh ve staniolu
1 vejce
2 lžíce cukru
—–
cukr na obalení (+ vanilkový cukr)

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, cukru a droždí (nejlepší je Fala s modrým slonem) připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, žloutků, kvásku a tekuté smetany zaděláme pružné těsto, necháme ho pod folií v teple kynout, než zdvojnásobí objem – trvá to necelou hodinu.

  2. Vykynuté těsto postupně rozválíme na sílu asi 0,5 cm, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky (asi 4×4 cm), plníme pomocí dvou lžiček náplní. Náplň můžete dát samozřejmě jakoukoliv, na toto množství je z jednoho tvarohu „akorát“. Hotové koláčky rovnáme hustě vedle sebe na velký hluboký plech – je jich přesně na jeden takový plech.

  3. V průběhu plnění a motání koláčků necháme vyhřát troubu na 200 st. a dáme rozehřát do kastrůlku kostku másla. Hotové koláčky na plechu máslem zalijeme, teplotu trouby snížíme na 170 st. a pečeme dozlatova – asi 20-25 minut.

  4. Upečené koláčky ještě teplé obalujeme v cukru, můžete přidat i vanilkový.

Poznámka od kuchařky

Já je většinou hned po zchladnutí dávám z větší části necukrované zamrazit, když je po nich sháňka, vysypu na plech, nechám chvíli projet v troubě a pak teprve ocukruji – jsou jak čerstvé.

Recept je po tetě, takový jsem tu nenašla.