
Suroviny
1 velký plech
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- špetka soli
- 200 ml smetany ke šlehání (min.30%)
- cca 200 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 35 g čerstvého droždí
- 250 g másla na zalití koláčků
- Náplň:
- 1 tvaroh ve staniolu
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- —–
- cukr na obalení (+ vanilkový cukr)
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, cukru a droždí (nejlepší je Fala s modrým slonem) připravíme kvásek. Z mouky, špetky soli, žloutků, kvásku a tekuté smetany zaděláme pružné těsto, necháme ho pod folií v teple kynout, než zdvojnásobí objem – trvá to necelou hodinu.
-
Vykynuté těsto postupně rozválíme na sílu asi 0,5 cm, rádýlkem rozkrájíme na čtverečky (asi 4×4 cm), plníme pomocí dvou lžiček náplní. Náplň můžete dát samozřejmě jakoukoliv, na toto množství je z jednoho tvarohu „akorát“. Hotové koláčky rovnáme hustě vedle sebe na velký hluboký plech – je jich přesně na jeden takový plech.
-
V průběhu plnění a motání koláčků necháme vyhřát troubu na 200 st. a dáme rozehřát do kastrůlku kostku másla. Hotové koláčky na plechu máslem zalijeme, teplotu trouby snížíme na 170 st. a pečeme dozlatova – asi 20-25 minut.
-
Upečené koláčky ještě teplé obalujeme v cukru, můžete přidat i vanilkový.
Poznámka od kuchařky
Já je většinou hned po zchladnutí dávám z větší části necukrované zamrazit, když je po nich sháňka, vysypu na plech, nechám chvíli projet v troubě a pak teprve ocukruji – jsou jak čerstvé.
Recept je po tetě, takový jsem tu nenašla.