
Suroviny
40 porcí
- Těsto:
- 42 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 60 g třtinového cukru
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- špetka soli
- 150 g másla + na vymazání
- 1 vejce
- Náplň:
- povidla
- Drobenka:
- máslo
- hrubá mouka
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, 1/2 vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek.
Zbylý cukr, prosatou mouku, vlažné mléko, 3 žloutky, sůl a vykynutý kvásek částečně promícháme a přilijeme rozpuštěné máslo. -
Vypracujeme vláčné řidší těsto, které necháme kynout asi 30 minut na teplém místě. Pak ho zlehka propracujeme a necháme dalších 30 minut kynout.
-
Těsto rozdělíme na 40 dílků, ze kterých vyválíme kuličky. Rozložíme je na plechy vymazané tukem a necháme je 15 minut kynout. Pak každou kuličku rozmáčkneme a např.obrácenou skleničku vymáčkneme důlek. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem.
-
Koláče naplníme povidly. Posypem drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 20 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout a posypeme cukrem.
Poznámka od kuchařky
Přeji dobrou chuť 🙂