Kynuté povidlové frgály s drobenkou

98
- reklama -

Suroviny

120 ml vlažného mléka
1/2 kostky čerstvého droždí
40 g moučkového cukru
60 g másla
2 žloutky
350 g polohrubé mouky
špetka soli
Náplň:
povidla
Drobenka:
80 g másla
100 g krupicového cukru
100 g polohrubé mouky
Dále:
2 lžíce rumu
3 lžíce rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. Droždí nádobíme do mísy, zalijeme vlažným mlékem (ne horkým), přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Poté k němu přilijeme rozpuštěné máslo, přisypeme moučkový cukr a jednotlivé ingredience zatím zpracováváme.


    Zobrazit celý recept

  2. Dále přidáme dva žloutky a nakonec mouku se solí. Těsto důkladně několik minut hněteme. Pokud bude třeba, tak těsto ještě během hnětení podsypeme. Zpracujeme nelepivé těsto, které dáme na teplé místo odpočinout, aby zdvojnásobilo svůj objem (kynout asi tak hodinu až dvě hodiny).

  3. Drobenka: ze změklého másla mouky a cukru připravíme drobenku.

  4. Vykynutý bochánek rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou kulatou placku. Tu rovnoměrně pomažeme povidly a posypeme drobenkou.

  5. Troubu zapneme na 170°C a během toho, co se nám zahřeje, necháme ještě koláče nakynout. Poté je pečeme zhruba 30-40 minut pěkně do zlatova.
    Okraje hotových koláčů potřeme rozehřátým máslem s rumem. Můžeme je i pokapat uprostřed.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Pinterest u receptu byla meruňková náplň, já dala povidla, pač jsem je potřebovala zužitkovat.