
Suroviny
- Těsto:
- 42 g droždí (1 kostka)
- lžička cukru (nebo 1 kostka)
- 120 g hrubé mouky
- 450 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- Na polití:
- rozpuštěné máslo
- Na posypání:
- strouhanka
- tvaroh
- mák
- cukr moučka
- máslo
- Na naplnění:
- švestky
- borůvky
- jahody
- maliny
Postup přípravy receptu
-
Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme.
-
Pak přidáme 1-2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
-
Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna) můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky.
-
Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce a vypracujeme tuhé těsto dohladka.
-
Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
-
Než nám těsto vykyne nachystáme si posypku.
-
Strouhanku smícháme s mletým cukrem (16 lžic strouhanky + 8 lžic cukru), přidáme 2 lžíce másla a krátce za stálého míchání opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená).
-
Když těsto vykyne tak, že zvětší minimálně o polovinu i více svůj původní objem, vyklopíme je na mírně pomoučněný vál.
-
Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je na placku dlaní a do ní pečlivě zabalíme osušené vybrané ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky, ty naklademe na pomoučněné místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut).
-
Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, při čemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 min.). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se nám.
-
Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára.
-
Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.
Poznámka od kuchařky
http://recepty-online3.webnode.cz/recepty/
Pěry – Velké nadýchané ovocné knedlíky, jsou lehké jako pírko. Recept i název pochází z Valašska a Slovácka.
Pěry mi dělávala moje babička, maminka a teď je vařím i já, protože jsou báječné…
Recept je z kuchařky ,,Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů“, str.205, Česká grafická unie Praha, 1941 podle Janků-Sandtnerové.