
Suroviny
- 250 g syrovátky nebo vody
- 35-40 g měkkého sádla
- necelé 2 lžičky soli
- 60 g strouhaného sýra
- 450-470 g hladké mouky
- lžička cukru
- 10 g čerstvého droždí
- (semínka na těsto nebo i do těsta)
Postup přípravy receptu
-
Ve vodě rozmícháme cukr a droždí, pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme 60-80 minut kynout.
-
Vykynuté těsto vytáhneme z mísy, propracujeme, rozdělíme na 8-10 kousků a z každého umotáme housku, květinku, uzlík….můžeme vyválet placky a smotat je do rohlíků nebo naopak – každý kousek jen zakulatit do bulky a dát kynout na plech.
-
Vše necháme na plechu nakynout, potřeme vejcem, můžeme posypat mákem nebo jinými semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 15 minut).
Poznámka od kuchařky
Ráda část hladké mouky zaměním za pšeničnou chlebovou (přikápnu trochu vody navíc) – pečivo je pak pevnější. Popř. přidám do těsta semínka, ve spojení se sýrovou chutí máme nejraději sezam nebo mák.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz