
- reklama -
Suroviny
16 porcí
- 1/2 kg hladké mouky
- 2 vajíčka
- 1/2 kostky droždí
- 1 hrnek mléka
- 4 lžíce sádla (rozpuštěného, jen sádlo !!)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- kmín (nebo mák, na posyp)
Postup přípravy receptu
-
Odebereme lžíci mouky, přidáme kvasnice, vlahé mléko a cukr, zamícháme kvásek, a na teplém místě ho necháme vzejít.
-
Mouku prosejeme, přidáme sůl, vajíčko, sádlo a kvásek. Postupně ještě přidáme opatrně vlahé mléko tak, aby bylo těsto trochu tužší než na buchty. Nebojte se, krásně vykyne.
-
Po vykynutí krájíme kousky, které válíme na válečky, ze kterých pleteme houstičky. Na plech dáme 4×4 řady. Pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme buď kmínem a solí, nebo mákem.
-
Necháme ještě půl hodiny kynout a pak pečeme na 200°C do zčervenání.
Poznámka od kuchařky
Housky ještě nabydou pečením. Jsou velmi chutné, a použití je jako u klasických housek. Tak dobrou chuť
Kuchař: Johanka41