Kynuté pečivo – domácí housky

129
- reklama -

Suroviny
16 porcí

1/2 kg hladké mouky
2 vajíčka
1/2 kostky droždí
1 hrnek mléka
4 lžíce sádla (rozpuštěného, jen sádlo !!)
1 lžička soli
1 lžíce cukru
kmín (nebo mák, na posyp)

Postup přípravy receptu

  1. Odebereme lžíci mouky, přidáme kvasnice, vlahé mléko a cukr, zamícháme kvásek, a na teplém místě ho necháme vzejít.

  2. Mouku prosejeme, přidáme sůl, vajíčko, sádlo a kvásek. Postupně ještě přidáme opatrně vlahé mléko tak, aby bylo těsto trochu tužší než na buchty. Nebojte se, krásně vykyne.

  3. Po vykynutí krájíme kousky, které válíme na válečky, ze kterých pleteme houstičky. Na plech dáme 4×4 řady. Pečlivě potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme buď kmínem a solí, nebo mákem.

  4. Necháme ještě půl hodiny kynout a pak pečeme na 200°C do zčervenání.

Poznámka od kuchařky

Housky ještě nabydou pečením. Jsou velmi chutné, a použití je jako u klasických housek. Tak dobrou chuť