Suroviny
4 porce
- 1/2 kg dětské krupičky
- 1 vejce
- 3/4 kostky kvasnic
- 1/4 l mléka
- 4 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce rozpuštěného másla
- špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Z vlazneho mleka, cukru kvasnic a mouky udelame kvasek, ktery vlijeme do zadelavaci misy k pripravene krupici, pridame rozpustene maslo, rozslehane vejce a spetku soli.
-
Zadelame testo, ktere nechame pod cistou uterkou kynout, behem kynuti muzeme jeste 2x promichat.
-
Pro pekarny: postupujeme podle navodu, t.j. dolu tekute, na to sypke a na zaver do nektereho rozku sul a nahoru rozdrobim kvasnice.Program testo samozrejme.
-
Z vykynuteho testa vykrajuji lzici kousky, v dlani je zplostim na placicku a balim ovoce. Necham na plechu jeste trochu nakynout a pak varime jak jsme zvyklí, bud klasicky ve vode nebo v pare.
Ja jsem se posledni roky naucila v pare, vyrobila jsem si vlastni pařak ze stavebniho pletiva. Zbylo nam pletivo, kdyz jsme delali klec pro osmaky, tak jsem na ten zbytek obkreslila velky pekac, vystrihla, slo to dobre klasickýma nuzkama, pouzila jsem ty nejlevnejsi ze supermarketu. -
Do jednoho dilu pekace naliju vodu, pres nej polozim to pletivo, na to dam bud pecici papir nebo alobal, potru trochu olejem, propicham nozem a pak jen naskladam knedliky, podle velikosti se mi jich tam vleze 6 – 8, priklopim druhym a varim na sporaku soucasne na dvou horacich zase podle velikosti, priblizne 20 minut. Vyhodou vareni v pare je, ze knedliky neprevarite, kdyz na ne zapomenete a me osobne se libi, ze jsou hladke a dobre sedi tou jednou plochou stranou na talirich.
-
Kynute knedliky vzdycky propichejte po vytazeni z vody nebo pary vidlickou, aby z nich vysla para a nezdrcly se.
Poznámka od kuchařky
*