
- reklama -
Suroviny
- asi 350-380 ml mléka
- 250 g hladké mouky (nebo 150 g hladké a 100 g polohrubé mouky)
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce
- 1,5 lžíce cukru
- 1 lžíce rumu
- špetička soli
- strouhaná citronová kůra
- 10 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
Ve vlažném mléku rozpustíme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a umícháme hladké těsto. Můžeme ho provonět troškou strouhané citronové kůry nebo lžíci cukru nahradit cukrem vanilkovým.
-
Přibližně po 30 minutách bude těsto nakynuté. Na nahřátý lívanečník dáme trochu oleje nebo sádla, lžící nalijeme těsto a usmažíme lívanečky (obracíme je, teprve když těsto na povrchu jakoby osychá). Podáváme je ještě teplé, sypané cukrem, polité sirupem nebo mazané marmeládou, povidly a zdobené lžičkou zakysané smetany a čerstvým ovocem.
Kuchařka: cathleen