
Suroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 200 – 220 ml mléka
- 1 žloutek
- 30 g rozpuštěného másla
- 15 g čerstvého droždí
- Náplň:
- 100 g sušených meruněk
- 3 lžíce rumu
- 3 lžíce meruňkového džemu
- Mimo to:
- asi 2 lžíce másla
- 1 vejce
Postup přípravy receptu
-
Všechny ingredience na těsto vložíme do mísy robota a hnětacím hákem necháme vypracovat hladké těsto.
Přikryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. -
Meruňky v cedníku dobře propláchneme vodou a necháme okapat. Pak je nakrájíme na drobné kostičky, vložíme do misky a zalijeme rumem. Necháme chvíli nasáknout.
-
Vykynuté těsto rozválíme na poměrně tenkou placku a vykrajujeme kolečka o průměru asi 8 cm.
Vždy 4 kolečka přeložíme kousek přes sebe do řady a zatočíme do ruličky. Ruličku v polovině ostrým nožem přeřízneme a vytvoříme tak dvě kytičky.
Všechny kytičky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem.
Asi 2 lžíce másla rozpustíme v malé misce a každou kytičku z vrchu potřeme máslem tak, aby se máslo dostalo do všech záhybů. Pak kytičky necháme ještě asi 20 minut kynout. -
Do meruněk nasáklých rumem vmícháme meruňkový džem.
Do každé vykynuté kytičky uděláme vs středu hluboký důlek a do něj vložíme lžičku meruňkové náplně. Nakonec kytičky potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 12 – 15 minut. Upečené necháme vychladnout a před podáváním lehce pocukrujeme.
Poznámka od kuchařky
Díky přídavku kypřícího prášku nemusíme dělat zvlášť kvásek a těsto krásně nakyne. Kytičky jsou nádherně nadýchané.