Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (změklé)
- 30 g droždí
- 120 ml mléka (ze začátku raději méně)
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové kůry
- 1 PL rumu
- 3 čajové lžičky moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ¼ lžičky soli
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, přidáme ¼ lžičky soli, oba cukry, citronovou kůru a promícháme. Dále přidáme žloutky, rozdrobené droždí, rum, změklé, na kousky nakrájené máslo a jen ze začátku trochu mléka. Podle potřeby mléko přidáváme. Vařečkou a pak následně rukou vypracujeme těsto. Těsto musí být vláčné a nelepivé.
-
Těsto dáme do lednice cca na hodinu odpočinout. Vypracované těsto rozdělíme na půl, tu polovinu zase na půl a každý díl ještě na tři díly. Celkem máme 24 ks. Každý díl rozválíme, naplníme náplní (tvarohovou, makovou, povidlovou) a koláč zakulatíme. Klademe na plech vymazaný olejem a vysypaný polohrubou moukou. Na toto množství vymažeme dva plechy.
-
Koláčky necháme na plechu asi 20 minut při pokojové teplotě odpočinout. Pak potřeme ušlehaným vajíčkem, smíchaným s trochou cukru a rumem a posypeme drobenkou.
-
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova. Ještě horké potřeme horkým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou cukru a rumem.
Poznámka od kuchařky
Pokud máme těsto řidší, přisypeme ještě trochu mouky.