Kynuté koláčky do lednice

111
- reklama -

Suroviny

250 g hladké mouky
125 g másla (změklé)
30 g droždí
120 ml mléka (ze začátku raději méně)
2 žloutky
1 lžička citronové kůry
1 PL rumu
3 čajové lžičky moučkového cukru
1 vanilkový cukr
¼ lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, přidáme ¼ lžičky soli, oba cukry, citronovou kůru a promícháme. Dále přidáme žloutky, rozdrobené droždí, rum, změklé, na kousky nakrájené máslo a jen ze začátku trochu mléka. Podle potřeby mléko přidáváme. Vařečkou a pak následně rukou vypracujeme těsto. Těsto musí být vláčné a nelepivé.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto dáme do lednice cca na hodinu odpočinout. Vypracované těsto rozdělíme na půl, tu polovinu zase na půl a každý díl ještě na tři díly. Celkem máme 24 ks. Každý díl rozválíme, naplníme náplní (tvarohovou, makovou, povidlovou) a koláč zakulatíme. Klademe na plech vymazaný olejem a vysypaný polohrubou moukou. Na toto množství vymažeme dva plechy.

  3. Koláčky necháme na plechu asi 20 minut při pokojové teplotě odpočinout. Pak potřeme ušlehaným vajíčkem, smíchaným s trochou cukru a rumem a posypeme drobenkou.

  4. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dorůžova. Ještě horké potřeme horkým rozpuštěným máslem smíchaným s trochou cukru a rumem.

Poznámka od kuchařky

Pokud máme těsto řidší, přisypeme ještě trochu mouky.