
- reklama -
Suroviny
40 porcí
- 2 droždí
- 1 kg hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 1/2 l vlahého mléka
- 6 žloutků
- 2 dl oleje
- 2 vanilkové cukry
- 1 čajová lžička soli
- Žmolenka:
- hrubá mouka
- máslo
- krupicový cukr
Postup přípravy receptu
-
První si připravím kvásek, do mléka rozdrobím droždí, přidám pol.lžíci cukru a navrch nasypu 2 lžíce hl. mouky, kvásek vzejde asi tak za 10 min.
-
Do větší mísy nasypu hladkou mouku, cukr, sůl, olej, žloutky a přidám vzešlý kvásek, pěkně si zadělám těsto přikryju utěrkou a nechám ho kynout na teplém místě, tak 1,5 h.
-
Vykynuté těsto si opatrně vyklopím na vál a pak z něj tvořím co mě napadne – koláče, závin, buchty, koláčky….
-
Okraje těsta potřu ušlehaným vejcem, dám ovoce a taky žmolenku a mletý mák.
-
Pečeme v předehřáté troubě 15-20 min při 180°C
Poznámka od kuchařky
Je to jedlé
Kuchařka: sirotek