
Suroviny
- 30 dkg hrubé mouky
- 2 dl mléka
- 1 vejce
- 1 dkg droždí
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 70 dkg švestek (nebo jiné ovoce podle sezony).
- Na posypání:
- 10 dkg cukru
- 15 dkg tvrdého tvarohu
- 10 dkg rozpuštěného másla
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, lžíci cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout.
-
Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky.
-
Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 – 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen.
-
Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Poznámka od kuchařky
Při podávání je sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a mastíme máslem.









