Kynuté knedlíky z ovoce

57
- reklama -

Suroviny

30 dkg hrubé mouky
2 dl mléka
1 vejce
1 dkg droždí
2 lžíce cukru
špetka soli
70 dkg švestek (nebo jiné ovoce podle sezony).
Na posypání:
10 dkg cukru
15 dkg tvrdého tvarohu
10 dkg rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vložíme rozdrobené droždí, lžíci cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a na teplém místě necháme vykynout.

  2. Po vykynutí přidáme cukr, sůl, mléko a vejce a zpracujeme vláčné, hladké těsto. Necháme ho asi půl hodiny kynout, pak ho rozdělíme, vyválíme na válečky, hřbetem ruky je zploštíme, poklademe omytým a dobře osušeným ovocem, nakrájíme a tvoříme kulaté knedlíky.

  3. Vkládáme do vařící, mírně osolené vody a vaříme ve větším kastrole tak, aby volně plavaly. Po chvíli je vařečkou obrátíme. Vaříme 8 – 10 minut. Jeden vyjmeme, zkusíme, zda je uvařen.

  4. Pak knedlíky vyjmeme a mírně natrhneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.

Poznámka od kuchařky

Při podávání je sypeme strouhaným tvarohem, cukrem a mastíme máslem.