Suroviny
zhruba 20 kusů – dle velikosti
- 380 – 390 ml mléka
- 1 vejce
- 700 g hrubé mouky
- 2 špetky soli
- 20 g cukru
- 21 g čerstvého droždí (tj.1/2 kostky – rozdrobíme nahoru na mouku)
- Náplň a na posypání:
- tvrdý tvaroh
- Granko
- cukr moučka
- máslo (na přelití)
Postup přípravy receptu
-
Do nádoby domácí pekárny vložíme vše ve známém pořadí- nejprve tekuté a pak sypké ingredience a zapneme program Těsto.
-
Sůl zamíchám do mouky a na mouku dávám cukr a rozdrobím droždí. Po hnětení necháme kynout, ale ještě před ukončením programu musíme těsto vyndat, protože by nám uteklo :-).
-
Rozdělíme na díly a libovolně plníme – marmeládou, rumovými pralinkami, nutelou, kouskem banánu s čokoládou, nebo čerstvým ovocem.
-
Do většího kastrólu dáme vodu a úplně rozevřený pařáček na knedlíky, ten potřeme olejem.
-
Vykynuté knedlíky na něho naskládáme a necháme větší mezery, voda musí vařit, dáme pokličku a vaříme v páře podle velikosti 8 – 10 minut.
-
Pak po odklopení knedlíky ihned propícháme špejlí a vytáhneme.
-
Doplníme vodu a pokračujeme.
-
Taky se dá na větší kastról natáhnout a ovázat pláténko a vařit na něm. Musíme přiklopit dalším o stejném průměru. A kontrolujeme vodu, musíme dolévat aby se nám nevyvařila.
-
Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem, Grankem, cukrem a rozpuštěným máslem.
-
Bez starostí můžou být majitelé parního hrnce 🙂
Poznámka od kuchařky
V průběhu vaření pokličku nezvedáme a Mirča v komentářích správně radí, že knedlíků najednou nevaříme moc a necháváme větší mezery.
Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto běžným postupem, postup je zde: