Suroviny
- 750 g polohrubé mouky
- 300 – 500 ml mléka
- 250 ml majonézy
- 1 kostka droždí
- 4 lžíce cukru moučka
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- Drobenka:
- 50 g polohrubá mouka
- 40 g změklé máslo
- 40 g cukr moučka
- 0,5 sáčku vanilkového cukru
- Vše ručně zpracujeme. Směs by se měla drolit pod rukama.
- Jablková náplň:
- 500 g jablek
- cukr moučka
- rum
- citronová šťáva
- skořice
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek – 100 ml vlažného mléka smícháme se lžící cukru a droždím. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme ostatní ingredience a nakonec vmícháme kvásek. Vypracované těsto necháme asi hodinu kynout.
-
Vykynuté těsto na pomoučené desce rozdělíme na 2-3 bochánky. Každý bochánek přeneseme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Bochánek následně tvarujeme od středu ke krajům do kruhu (musí vzniknout okraje). Na koláč naneseme náplň, potřeme okraje vajíčkem a posypeme drobenkou.
Pečeme na 180 stupňů asi 15 – 20 minut dozlatova. -
Na jablkovou náplň nakrájíme oloupaná jablka na kostičky, přidáme trochu vody a dáme povařit.
Až budou jablka skoro měkká, přidáme cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Klasika, která nikdy nezklame. Náplní je obrovské množství – borůvková, tvarohová, jablková, maková, rybízová… Já jsem použila borůvky a jablka.