Kynuté drobenkové koláče

68
- reklama -

Suroviny

750 g polohrubé mouky
300 – 500 ml mléka
250 ml majonézy
1 kostka droždí
4 lžíce cukru moučka
špetka soli
1 vejce na potření
Drobenka:
50 g polohrubá mouka
40 g změklé máslo
40 g cukr moučka
0,5 sáčku vanilkového cukru
Vše ručně zpracujeme. Směs by se měla drolit pod rukama.
Jablková náplň:
500 g jablek
cukr moučka
rum
citronová šťáva
skořice

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme kvásek – 100 ml vlažného mléka smícháme se lžící cukru a droždím. Kvásek necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme ostatní ingredience a nakonec vmícháme kvásek. Vypracované těsto necháme asi hodinu kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. Vykynuté těsto na pomoučené desce rozdělíme na 2-3 bochánky. Každý bochánek přeneseme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Bochánek následně tvarujeme od středu ke krajům do kruhu (musí vzniknout okraje). Na koláč naneseme náplň, potřeme okraje vajíčkem a posypeme drobenkou.
    Pečeme na 180 stupňů asi 15 – 20 minut dozlatova.

  3. Na jablkovou náplň nakrájíme oloupaná jablka na kostičky, přidáme trochu vody a dáme povařit.
    Až budou jablka skoro měkká, přidáme cukr, rum, skořici a citronovou šťávu. Ještě chvíli povaříme a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Klasika, která nikdy nezklame. Náplní je obrovské množství – borůvková, tvarohová, jablková, maková, rybízová… Já jsem použila borůvky a jablka.