
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- špetka soli
- cca 250 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 100 g rozpuštěného vlahého másla (nebo sádla)
- 80 g cukru moučky
- vanilkový cukr
- 1/2 droždí
- 2 lžíce rumu
- Náplň:
- 250 g mletých vlašských ořechů
- 200 ml mléka
- cca 150 g cukru, dle chuti (část lze nahradit pikantní zavařeninou)
- citronová kůra
- 4 lžíce rumu
- piškotová drť, je-li třeba
Postup přípravy receptu
-
Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, to zalijeme částí mléka s rumem a promícháme v řídkou kašičku. Z té necháme v teple, pod utěrkou, vzejít kvásek, ke kterému následně přidáme žloutek, zbylé mléko a máslo. Vše řádně promícháme a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme opět v teple a pod utěrkou odpočinou, kynout.
-
Mleté ořechy nasypeme do kastrolku, ochutíme citronovou kůrou, rumem, osladíme, přilijeme mléko a na mírném ohni krátce povaříme. Pokud by náplň byla příliš řídká, můžeme ji zahustit piškotovou drtí. S tím ale počkáme, až po zchladnutí, kdy náplň houstne. Výborné je část cukru nahradit pikantní marmeládou, dá náplni šmrnc.
-
Vykynuté těsto opět jemně propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které zploštíme, do jejich středu nandáme zchladlou ořechovou náplň, buchtičky pevně uzavřeme a spojem klademe, do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku. Takto připravené buchty necháme ještě krátce odpočinout, postačí tak 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C.
-
Pečeme v předehřáté troubě 5-7 minut, poté teplotu snížíme na 160-170 a dopečeme dozlatova. Doba pečení cca 25-30 minut.
-
Před podáváním můžeme buchty pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.
Poznámka od kuchařky
Pokud se vám nechce dělat s ořechovými buchtičkami, můžeme těsto rozválet, potřít náplní, zavinout a upéct jako závin.