
Suroviny
24-30 kusů
- Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 čerstvé droždí (42 g) nebo celé sušené droždí
- 2 žloutky
- 70 g másla
- špetka soli
- 300 ml mléka podle těsta, lze přidat
- citronová kůra – nemusí být
- Náplň:
- 1/3 sáčku vanilkového pudinku
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g tvarohu
- práškový cukr na pocukrování
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme mouku, přidáme sůl, rozdrobené čerstvé droždí, rozehřáté zchladlé máslo, mléko, rozšlehané žloutky, zaděláme a důkladně vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout.
-
Zatímco těsto kyne, uděláme náplň. Z mléka, pudinku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink, necháme ho zchladnout, pak k němu přidáme tvaroh a dobře promícháme nebo našleháme.
-
Po vykynutí těsto dáme na vál, rozdělíme ho na 4 stejné kusy, každý kus vyválíme na kulatý plát. Z něho rozřežeme 6 trojúhelníků (podle velikosti), na širokou stranu dáme vrchovatou lžičku tvarohové náplně, strany přehneme dovnitř a dotočíme (úplně stejně jako burek – takové tlusté psaníčko, viz. foto).
-
Přendáme na 2 plechy po 12 kouscích a dáme do vyhřáté trouby na 200°C, pečeme 10-15 minut. Hotové posypeme cukrem.
Poznámka od kuchařky
Chtěla jsem udělat něco kynutého s tvarohem a vzpomněla jsem si na tvar burku, jinak poměr těsta jsem našla v časopise Recepty a dala méně cukru, kdo má rád víc sladké, dá 70 g cukru. Těsto můžeme udělat i v DP!