Kynuté buchty – jako šátečky

53
- reklama -

Suroviny
24-30 kusů

Těsto:
500 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 čerstvé droždí (42 g) nebo celé sušené droždí
2 žloutky
70 g másla
špetka soli
300 ml mléka podle těsta, lze přidat
citronová kůra – nemusí být
Náplň:
1/3 sáčku vanilkového pudinku
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
250 g tvarohu
práškový cukr na pocukrování

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dáme mouku, přidáme sůl, rozdrobené čerstvé droždí, rozehřáté zchladlé máslo, mléko, rozšlehané žloutky, zaděláme a důkladně vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout.

  2. Zatímco těsto kyne, uděláme náplň. Z mléka, pudinku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink, necháme ho zchladnout, pak k němu přidáme tvaroh a dobře promícháme nebo našleháme.

  3. Po vykynutí těsto dáme na vál, rozdělíme ho na 4 stejné kusy, každý kus vyválíme na kulatý plát. Z něho rozřežeme 6 trojúhelníků (podle velikosti), na širokou stranu dáme vrchovatou lžičku tvarohové náplně, strany přehneme dovnitř a dotočíme (úplně stejně jako burek – takové tlusté psaníčko, viz. foto).

  4. Přendáme na 2 plechy po 12 kouscích a dáme do vyhřáté trouby na 200°C, pečeme 10-15 minut. Hotové posypeme cukrem.

Poznámka od kuchařky

Chtěla jsem udělat něco kynutého s tvarohem a vzpomněla jsem si na tvar burku, jinak poměr těsta jsem našla v časopise Recepty a dala méně cukru, kdo má rád víc sladké, dá 70 g cukru. Těsto můžeme udělat i v DP!